Oerol 2016

Oerol 2016

Overnachten Oerol 2016

Oerol 2016 10 t/m 19 juni

Alweer een jaar voorbij en we kijken opnieuw terug naar een geslaagd Oerol 2015

Oerol is een speciaal evenement voor Terschelling. Het hele eiland staat dan in het teken van straattheater, optredens en locatietheater. Er zijn dan ook wat andere zaken waar u op moet letten. Tijdens dit festival worden er bijvoorbeeld extra boten ingezet en rijden de bussen ook vaker.

Bijna alle 50.000 gasten in de Oerol week  huren een fiets. Op Oerol festival staat bekend als één van de leukste, gezelligste en meest bijzondere festivals in Europa. Het is sinds de eerste editie in 1982 uitgegroeid tot een waar fenomeen. Ieder jaar in juni is het Waddeneiland tien dagen lang het podium voor theater, dans, straattheater, beeldende kunst en muziek. De voorstellingen worden vaak speciaal voor de bijzondere locaties gemaakt, of daarop aangepast. Van grote spektakelstukken tot mime, van intiem muziektheater tot hilarische circusvoorstellingen, van westerns tot interactieve installaties: je treft het aan in de duinen, op het strand, in bossen, op dijken, in schuren en gewoon op straat. Voor de beginnende Oeroller vormen de voorbereidingen op het festival een ware uitdaging. Hoe stel je een haalbaar programma samen uit het enorme aanbod van voorstellingen, bands, straattheater en randprogrammering?

Overnachten

Oerol begint met het regelen van je logeeradres. Niet om je te ontmoedigen, maar een huisje, pensionkamer of hotelkamer bemachtigen tijdens Oerol is vrijwel onmogelijk. „Onze appartementen zijn voor de komende jaren al gereserveerd voor Oerol”, vertelt Jolle Dijkstra van De Stormvogel in Baaiduinen. „De meeste gasten boeken al voor hun vertrek weer voor het volgende festival. En als er al eens iemand afzegt, dan is het binnen de kortste keren weer verhuurd want de vraag voor deze periode is enorm.” Als nieuwkomer een huisje, appartement of hotelkamer vinden, is dus vooral een kwestie van mazzel.

Kamperen
Gelukkig kun je wel altijd kamperen op Terschelling. „Het is natuurlijk erg druk en soms stampvol, maar we hebben nog nooit nee hoeven te verkopen”, vertelt een enthousiaste medewerker van een van de campings op het eiland. „Zolang mensen niet met enorme bungalowtenten aankomen zetten, is er altijd nog wel een plekje.” Wat je aan luxe inboet, wordt ruimschoots gecompenseerd door het saamhorigheidsgevoel en de gezelligheid die op de campings heerst. Nieuwe vrienden zijn zo gemaakt, ben je iets vergeten dan kun je het geheid van een van je buren lenen en als alle cafés al gesloten zijn, is de camping vaak de plek voor het laatste nachtmutsje. De meeste campings nemen geen reserveringen aan voor deze periode.

Hotelschip op tijd boeken

Met je Oerol programma, boottickets en een adres om te overnachten op zak, kan er weinig meer mis gaan en ben je bijna klaar om te genieten van Oerol. Voor je vertrekt, moet je koffer pakken. Voor een verblijf op Terschelling en het Oerol festival pak je een koffer of rugzak zoals voor iedere actieve vakantie in Nederland. Met kleren voor strandweer, voor regenbuien, voor kille dagen en een dikke trui of jas voor de avonden dat de zeemist plotseling op komt zetten, en de tempratuur na een warme, zonnige dag radicaal en onverwacht naar beneden schiet.

Neem ook zeker een regenpak mee, en schoenen die tegen een stootje kunnen. Het moet echt hard regenen, wil een voorstelling afgelast worden. Want voor een beetje hemelwater schrikken Oerolgangers noch theatermakers terug.